skip to Main Content

Bodem? Market update 11 juni 2015.

Bodem?

Vorige week sloot de AEX onder de 480 punten. In wat een turbulente week was met grote bewegingen, sloot de AEX onder de 480 punten. De 480 punten grens was cruciaal voor het beeld van de index. Onder de 480 punten stond namelijk de poort open naar 470 en mogelijk lager. Redenen om lager te gaan waren er twee, te weten Griekenland en de rente. Om met de laatste te beginnen; gisteren werd nog een nieuwe low in de koers van de 10 jaars Duitse rente neergezet. In termen van yield was de lange rente boven de 1% uitgekomen.  Vorige week lag de yield nog rond 0.90%. Al met al een gigantische (relatieve) stijging. Tot nu toe heeft de stijging van de rente een averechts effect op de koersontwikkeling van de AEX. Als de rente stijgt, dan daalt per saldo de index en omgekeerd. Dit effect zie je eigenlijk al het hele jaar behalve gisteren. Gisteren steeg de AEX zeer fors nadat er geruchten kwamen uit Duitsland dat de regering Merkel met minder genoegen lijkt te gaan nemen als het gaat om Griekse hervormingen. Alles voor 1 Europa, zo lijkt het motto. Zoals ik vorige week al schreef gaat het in dit proces alleen nog om geld wat de Grieken NU nodig hebben. Als dit geld op is (over maximaal 3 maanden) gaat het spel opnieuw op de wagen. Voorlopig grepen beleggers dit “nieuws”aan om de index fors hoger te zetten. Het past natuurlijk wel in het plaatje om na een aantal dagen dalen weer een paar stijgingsdagen te hebben. Of de bodem is gezet?

Charts.

Is de bodem gezet? Dat is voorlopig nog niet te zeggen. De stijging tot boven de 480 zou van korte duur kunnen zijn en zou misschien vandaag al rond 483-485 kunnen afbreken waarna de weg naar beneden weer wordt opgepakt. In dat geval is er een nieuwe lagere top neergezet en zal de AEX koers zetten richting wederom 470 om vervolgens richting 450-455 te gaan waar we misschien wel de echte bodem kunnen gaan zoeken. Boven de 485 komt de AEX nog weerstand tegen bij 490 en vervolgens rond 500. Pas boven de 510 kunnen we zeggen dat de bodem staat en kunnen we ons opmaken voor een vervolg van de stijging. Mocht u op dit niveau long willen dan kunt u nog een mooie rit maken als we richting 510 gaan. Houdt dan een stop loss aan rond de 468. Zelf denk ik nog dat de stijging van gisteren niet meer dan een herstel beweging is in een korte  termijn dalende markt en vanuit die optiek  zou de beurs 1 dezer dagen weer met de daling verder moeten gaan.

Index Informer.

Deze week was een voortzetting van de daling . De AEX kwam met een low op 468.59 dicht bij de onderkant range voor deze week. Dat op zich zegt niets over de stijging die gisteren optrad, maar het komt niet vaak voor dat de index 2 weken achter elkaar onder de onderkant weekrange zou sluiten. De laatste keer dat dit gebeurde was in oktober vorig jaar toen de index van 425 naar 366 daalde. Speculatieve long posities stonden dan ook al klaar voor het moment dat de AEX deze week de onderkant range zou aantikken, maar dit is niet gebeurt. Wel konden abonnees die op dagbasis de range kopen en verkopen, hun slag slaan door rond 470 te kopen. Gedurende de dag werd 475 op het koersbord gezet waarna expiratie rond 473 lag. Een winst van 600 euro per FTI contract. Op dit ogenblik is de index neutraal op week en maandbasis. Op dagbasis heeft de AEX gisteren na 1600 uur al de bovenkant dagrange bereikt voor vandaag 1600 uur en is daarna lager gegaan. Veel valt of staat in deze markt met Griekenland. We gaan zien waar het Griekse nieuws ons gaat brengen de komende week!

Voor een nog te geven workshop waarbij u gaat leren met minder risico meer rendement te behalen, zijn nog een paar plekken vrij. In deze workshop gaat u gedurende een hele zaterdag nieuwe strategieën leren, (die u nergens ander zal leren) die u in staat zullen stellen in iedere beurs geld te verdienen. Mocht u interesse hebben, dan ontvang ik graag een mail met uw verzoek om informatie op mijn mailadres (marcel@indexinformer.nl)

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top