skip to Main Content

Apathisch! Market update 10 augustus 2016.

Apathisch!

Vorige week woensdag schreef ik mijn update en gaf daarin aan dat het sentiment leek te veranderen. Er was, zonder ogenschijnlijke reden in die week een daling van 17 punten in de AEX en het leek alsof wederom de weerstand rond 453-458 te zwaar was. Waar ik niet over nagedacht had was dat de Bank Of England een dag later het populaire QE weer zou gaan inzetten. Dat was natuurlijk hartstikke stom van mij want elk zichzelf respecterende centrale bank directeur grijpt graag naar het QE wapen en zo geschiedde. De beurzen liepen weer wat op en op vrijdag was de markt in spanning over het Amerikaanse banencijfer. Een maand daarvoor was die fors negatief en dat zorgde voor een rally op de aandelenmarkt want slecht nieuws is goed nieuws. Een positief banencijfer zou de kans op een renteverhoging kunnen aanwakkeren maar toen de duidelijk betere cijfers uitkwamen stormde de beurs naar fors hogere niveaus, want… goed nieuws is natuurlijk goed nieuws! Al dit goede en minder goede nieuws heeft de beurs alweer bij de weerstand zone rond 455 gebracht en de vraag is dan ook; kan de AEX dit keer wel ruim boven de 458 komen en verder naar hogere regionen?  De vraag is nog niet te beantwoorden. De markt wacht op een trigger om of fors hoger te koersen, of sterk te dalen maar voorlopig is dit een apathische markt waar de intra day beweging  vandaag 2 punten is.

Charts.

De bewegingsruimte wordt steeds kleiner. Nu is er een range tussen 438 en 455. de AEX staat nu op 453 dus de risk/reward zou zeggen om nu winst te nemen en op lagere niveaus weer te kopen. Voorlopig moet de AEX boven de 458 komen om de opgaande trend een impuls te geven. Boven 458 komt 472 in beeld. Mocht het wederom niet lukken dan kan de index licht dalen naar 444 en vervolgens 438. Onder 438 komt 425 in beeld, maar als de index dit met de minimale bewegingen doet van de laatste dagen, dan duurt dat nog wel een maandje .

 

Index Informer.

Weinig beweging dus vaak een goede range?  Dat klopt inderdaad maar de dagrange bedraagt slechts 3.3 punt hoger/ lager ten opzichte van de expiratie koers vandaag. Daar komt bij dat optie premie werkelijk in elkaar gestort is. De IV in de at the money optie staat op 12, de laagste stand sinds vorig jaar augustus. Ik weet dat velen van u opties schrijven en met de premies van het afgelopen jaar waren dat leuke bedragen. Ik hoor nu alweer van verschillende kanten dat de opbrengst te weinig is en dat men besluit om meer contracten short te verkopen of veel dichter bij de huidige koers te gaan schrijven. ik zou zeggen, doe het niet. Natuurlijk kan het ook komende maand goed gaan, maar er komt een dag, week of maand dat de index weer 20-50 punten lager is en dan komende de margin calls en moet u de short puts weer voor de hoofdprijs terugkopen. Stick to your size (aldus Peter Siks) en investeer nog een klein beetje van die opbrengst in nog kleinere out of the money puts. Mocht die dag, week of maand die ik beschreef komen, dan weet u waar uw pijn eindigt en hoeft u niets  op de hoofdprijs terug te kopen en misschien kunt u dan zelfs op betere voorwaarden handelen.

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top