skip to Main Content

AEX standvastig! market update 10 april 2014

AEX standvastig!

Een week geleden schreef ik deze update vlak voordat de ECB met haar rentebeslissing zou komen. Er werd niet verwacht dat ze iets met de rente zouden doen maar er waren wel geruchten dat de ECB een Europees QE programma zou aankondigen. Dat leek ook te rechtvaardigen uit de enorme stijging vanaf 387 naar 405 die we hadden meegemaakt. Er kwam uiteindelijk geen QE programma en mijn verwachting was dan ook op voorhand dat dit een teleurstelling zou zijn die wat lucht uit de index zou laten lopen. Niets van dit alles bleek te kloppen. Geen QE maar ook geen teleurstelling. Dat had ik niet verwacht want nu was mij nog niet duidelijk waarom de AEX in 1 streep was opgelopen vanaf 387. In Amerika gaat het de laatste weken heel anders. Vorige week vrijdag ging de markt aldaar na een hogere opening fors de min in. Zeker de Nasdaq is bezig aan een goede correctie waarbij tot nu toe wel telkens een hogere bodem wordt gezet zodat de uptrend nog steeds intact is.

Afgezien van de spanning in Oekraïne  gebeurt er op het wereld toneel vrij weinig wat van invloed is op de beurzen. Ik heb nog steeds wel mijn bedenkingen bij Rusland. Ik krijg het gevoel dat het niet alleen bij de Krim blijft en wat gebeurt er als Poetin besluit ook andere delen binnen te vallen? Volgens een NAVO generaal kan Poetin in een paar dagen tijd grote stukken van het land veroveren en hoe stelt Europa zich dan op? Allemaal vragen waar we nu het antwoord niet op weten maar dit alles zorgt er wel voor bij mij dat ik investeer in kleine put opties met weinig waarde op zowel week als maand. Waarschijnlijk zullen ze waardeloos expireren en dat hoop ik ook eigenlijk maar mocht er wel iets gebeuren dan heb ik veel  “potentie”gecreëerd waar ik dan van kan profiteren.

Charts.

De AEX heeft vorige week bijna de oude top geraakt om  vervolgens in de afgelopen dagen een terug test te doen net onder de 400. Op het huidige moment zijn we alweer bij 405 punten aanbeland. De index heeft nu 2 duidelijke punten voor de korte termijn. Boven de 409 kan de AEX verder stijgen richting 417. Onder de 400 zal er steun zijn op 398.50 en 393.50. De uptrend is nog steeds intact. Wel zal het beeld de komende 2 maanden kunnen vertroebelen doordat bedrijven dividend gaan betalen. Op 405 zit je nu in niemandsland. Te dicht bij de top om te kopen  en er nog niet dicht genoeg bij om te verkopen. Wachten tot de index dichter naar steun of weerstand kruipt is een beter moment voor actie.

Index Informer.

Vorige week vrijdag raakte de index de bovenkant maandrange. Het behalen van een kant van de range geeft aan dat de AEX te duur of te goedkoop wordt relatief tot de tijdsperiode. Nu werd vorige week vrijdag de bovenkant geraakt wat aangaf dat het verstandig was om winst te nemen op posities of speculatief short te gaan. Maar als je short gaat, wanneer koop je dan weer, want je zit nog steeds in een uptrend? Daar kan vervolgens de weekrange voor worden gebruikt. Deze range gaf afgelopen vrijdag aan dat de onderkant voor de AEX deze week ligt op 398.99. De huidige low deze week was 399.50, vrij dicht bij de onderkant range. Als u al niet eerder had winst genomen op de speculatieve short positie dan was rond dit niveau wel een goed moment geweest om de ingenomen positie  te sluiten.  Op dit ogenblik staan de dag, week en maandrange weer in neutraal gebied.

 

Succes met uw beleggingen.

Marcel Wallaart

Back To Top