skip to Main Content

AEX 487! En nu? market update 13 mei 2015

AEX 487! En nu?

Het zijn beweeglijke tijden op de beurs. Van euforie (510) naar paniek (470) en weer terug. Vorige week stond de AEX nog rond de 478 toen ik schreef dat ik verwachtte dat de AEX steun zou vinden rond de 470-473 zone. Het werd een laagste koers van 469.82 en daarna kwam het herstel. Over het herstel had ik geschreven dat ik verwachtte dat de AEX richting de 490-495 zou kunnen. De hoogste koers van deze week was tot nu toe 493.44. Nu deze verwachtingen uit zijn gekomen rijst de vraag wat de AEX vanaf dit punt gaat doen? Daarin spelen natuurlijk ook macro economische en geopolitieke factoren een rol. Zo heeft Griekenland een groot liquiditeit tekort. Afgelopen week moest Griekenland een lening aan het IMF terugbetalen ter grootte van 750.000.000. Griekenland betaald deze lening 1 dag eerder af om te laten zien dat ze prima aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Een dag later blijkt dat Griekenland deze lening had kunnen terugbetalen door bij het zelfde IMF uit het noodkrediet 650 miljoen te lenen. Bijzonder dat dit allemaal kan! Toch lees ik in de verschillende media dat Griekenland bij de Uni blijft, mede doordat de NATO niet wil dat Griekenland in handen kan vallen van meneer Putin. Rusland zou Griekenland kunnen helpen in ruil voor concessies wat betreft de middellandse zee toegang. Deze soap is dus lang niet ten einde en als ik moet gokken dan denk ik dat Europa het onderspit  delft, wederom fors afschrijft op leningen en hoopt dat er op de zeer lange termijn iets van het geld terugkomt.

Charts.

Vorige week schreef ik dat ik verwachtte dat als de AEX rond de490- 495 zou komen, dat dan mogelijk een  nieuwe daling zal plaatsvinden die de index richting de 450 punten brengt. Mijn mening is wat dat betreft niet verandert. Misschien is de daling vandaag al ingezet. Expiratie speelt deze week ook nog, dus er kunnen nog wat wilde bewegingen aankomen.  Ik wil wel 1 kanttekening maken. Het scenario van dalende koersen heeft mijn voorkeur, maar mocht de AEX er in slagen boven de 495 punten te sluiten dan bestaat de mogelijkheid dat er een omgekeerd kop-schouder patroon in de uren charts staat, die een koersdoel opgeplakt kan krijgen van 518 punten. Onder de 480 punten kan dat scenario weer de prullenbak in, maar we zien de laatste maanden zoveel dingen die in de afgelopen 5 jaar niet zijn voorgekomen dat ik er wel op voorbereid wil zijn. 495 is dus weerstand en na 495 krijgen we 502 en 510 als weerstand.  Steun ligt er op 485 en bij 478 en bij de 470 punten, waar de laatste neerwaartse beweging eindigde. Daaronder koersen we af op 450.

 

Index Informer.

De beschreven steun rond 470-473 kwam voort uit de onderkant weekrange van vorige week. Deze lag net onder de 473 en de abonnees die kopen en verkopen op onderkant en bovenkant range deden vorige week zeer goede zaken. De klanten die tot expiratie bleven zitten (1 dag later) verdienden 2800 euro per 1 fti contract. Voor deze week staat de AEX nog binnen de grenzen van dag, week en maand. Vanaf vrijdag ontvangen abonnees weer een nieuwe range voor dag, week en maand!

succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top