skip to Main Content

AEX 450! Market update 21 september 2016.

AEX 450!

Deze kop heb ik al eerder gebruikt want dit is het niveau waar de index de laatste maanden veelvuldig heeft gestaan. Na een korte opwaarts uitstapje richting 466 was vorige week de week om fors lager te koersen. De AEX kwam rond 437 tot stilstand. Dit had ook te maken met de rente angst in Amerika en met angst voor de beslissing van de Japanse centrale bank. Over het weekend kwamen beleggers weer bij bewustzijn en zonder openlijke reden wordt de index tot nu toe de hele week al gekocht. Vandaar dat de index nu weer bij 450 is aanbelandt al lijkt de kans klein dat dit ook mogen de koers zal zijn. Vanavond is het de beurt aan de FED en dame Yellen. Zij moet beleggers (waarschijnlijk) gaan vertellen dat ze weer niet de rente verhoogt maar dat het toch echt nog gaat gebeuren. Dit spel wordt het hele jaar al gespeelt en de vraag is hoe lang de markt vertrouwen blijft houden in de FED. Slechts 2 banken die een mening hebben over de rente verwachten dat er vanavond toch wordt verhoogd. Als dat zou gebeuren zou de markt zeer verrast zijn en waarschijnlijk negatief reageren. Een renteverhoging zit niet in de markt en de FED heeft nog nooit de markt negatief verrast met een renteverhoging. Laten we er dus van uit gaan dat er wederom uitstel is en met de Amerikaanse verkiezingen voor de boeg is het maar de vraag of ze het wel aandurven in december.

Charts.

Vorige week werd 448 negatief gebroken en de index kwam tot stilstand rond steun 436. Vanaf dit niveau is de index alweer fors opgelopen en de AEX komt nu in de buurt van de oude weerstanden tussen 452-458. Boven de 458 is 466 het doel. Daarna zeer snel 472 en ten slotte 490. Ik neem aan dat de snelheid zoals beschreven niet wordt behaald en dat het wederom lang zal duren voordat weerstanden worden overschreden. Mocht de index rond 450 toch weer tegen weerstand aanlopen dan is 436-437 een eerste steun en vervolgens 423. Onder 423 ligt een batterij aan steun punten tussen 405-415. Voorlopig eerst maar eens proberen afscheid te nemen van de 450 punten!

 

Index Informer.

Met de AEX op 450 is de index alweer fors opgelopen binnen de weekrange. Rond 455 deze week geeft de range het signaal dat de beurs voor deze week iets te snel oploopt en wordt de AEX relatief duur. Dit zegt niet dat het niet hoger kan, maar dat men mag verwachten dat de index een pas op de plaats maakt of een stukje lucht uit de koersen laat lopen. Mocht de index morgen rond de 455 uitkomen dan zal ik een speculatieve short positie openen middels indexopties. Voor de maandrange handelt de index nog in neutraal gebied en op dag basis heeft de index ook nog een klein beetje lucht.

Het enige risico wat aan de oppervlakte ligt is de mogelijke renteverhoging van Amerika. Een long positie met bescherming is gerechtvaardigd maar september (en oktober) heeft van oudsher een slechte naam en een slecht maandrendement. Opletten dus!!

 

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top