skip to Main Content

Aanvalluh! market update 17 april 2014

Aanvalluh!!

Over die woorden zal Poetin nog wel eens nadenken als hij het Nederlandse woord zou kennen. Zijn dochter woont in Voorschoten dus er bestaat een goede kans dat hij weet wat het betekent. De markten zien het allemaal met argwaan aan. Poetin is een groot strateeg (en een gevaarlijk baasje)  en hij is in de afgelopen maanden het westen telkens een paar stappen voor geweest. Deze week (dinsdag) gingen de beurzen opeens zwaar onderuit op berichten dat de 45ste luchtmacht brigade van Rusland geland was in Oekraïne. Nog diezelfde avonds herstelden de indexen wereldwijd zonder geo politieke reden. Zoals ik nu naar de situatie kijk, is dat de markten weer een aantal dagen rust krijgen zonder berichten over aanvallende troepen. Reden is dat Poetin de VN Veiligheidsraad heeft gevraagd te oordelen over de situatie in oost Oekraïne. Ik neem niet aan dat hij zal aanvallen als er nog een oordeel over gegeven moet worden. De andere reden is dat ik verhalen lees waarin personen uit het Oekraïense leger overlopen naar de pro Russische kant. Mooiste zou zijn als Oekraïne een aantal autonome regio’s krijgt waar de mensen via referendum zelf mogen beslissen. In dat geval zal er geen verdere escalatie plaatsvinden en kan dit geo politieke gevaar naar de achtergrond verdwijnen. We gaan nu de paasdagen in en als u in de AEX puts en calls tekort zit en u wilt uw weekend risico afdekken dan kunt u altijd naar de dinsdag opties kijken  om bescherming te kopen. Deze lopen lang genoeg om Pasen te overleven en kort genoeg om niet teveel te kosten.

Charts.

Vorige week met een stand van 405 schreef ik nog dat het geen goed moment was om te kopen (eerder rond 400) en ook geen goed moment om te verkopen (eerder rond 408). Uiteindelijk was het een zeer goed moment om te verkopen. De AEX ging dwars door alles heen. Dat maakte het signaal dat we de bovenkant maandrange hadden bereikt betrouwbaarder, maar het was lekker geweest als de daling was gestopt zoals eerder die week op de onderkant weekrange. Helaas, maar de AEX startte eigenlijk de correctie van de snelle stijging vanaf 387. Deze stijging had ik toch al niet begrepen maar als je dan gelijk krijgt verdien je er niet meer aan wat je eerder er aan zou verdienen omdat je je positie ook al weer hebt aangepast. De AEX heeft nu alle gaps gevuld die tijdens de stijging waren gevormd. Zolang de AEX niet onder de 385 punten duikt zie ik wel kansen voor een nieuwe aanval richting 400-405 en uiteindelijk de weerstand op 409.

Index Informer.

Vandaag is het expiratie. Ik schreef deze week al eerder op de facebook pagina (www.facebook.com/indexinformer) dat als ik naar de open interest keek dat ik het gevoel kreeg dat expiratie tussen  de 395 en 400 zal zijn. Deze open interest kunt u zelf ook iedere dag zien en wordt ook in het FD gepubliceerd, zelfs online en gratis. Aan de hand van de openstaande posities (call en put per strike optellen) kunt u ook uitvogelen waar de professie het meeste baat bij heeft, of met andere woorden; als het ze lukt de index naar een bepaald niveau te tillen of duwen dan verdienen zij het meest. Daar kan je best van mee profiteren door gewoon te doen wat zij doen. Door omstandigheden van buitenaf kan het zijn dat ze een bepaald niveau niet kunnen houden maar zij zullen zeker hun best doen. Wat de range betreft zal de maandrange die voor April was afgegeven, goed zijn. Op dit ogenblik staat de dag en de weekrange nog in neutraal gebied. Abonnees krijgen net na 16.00 uur vanmiddag de nieuwe dag, week en maandrange zodat zij hun beleggingsbeslissingen beter kunnen timen.

 

Succes met uw beleggingen!

Marcel Wallaart

Back To Top