skip to Main Content

444! Market update 16 maart 2016

444!

Dat is waar de AEX staat en eigenlijk al de hele week. Sinds de enorme beweging vorige week tijdens het ECB besluit (van 435 naar 450 en terug naar 430 om een dag later op 442 te expireren) gebeurt er eigenlijk niets meer. Optie premie werd fors goedkoper en het wachten is op  de laatste centrale bank, die van Amerika, die vanavond het rentebesluit en aansluitende persconferentie houden. De kracht in de markt is voor velen een verrassing. De ECB heeft de deur wagenwijd opengezet met allerlei stimulerende maatregelen (niet voor u en niet voor  mij). Maatregelen die vooral bedoelt zijn om banken te helpen. Vreemd dat 8 jaar na het begin van de crisis de banken nog steeds de zwakke plek zijn. Het is nu zelfs zo dat als banken geld willen lenen van de ECB en dat vervolgens uitlenen, zij rente ontvangen van de ECB. Dus de centrale bank leent geld uit aan banken en betaald ze om geld uit te lenen!  Een ander effect is dat de centrale bank ook andere leningen gaat opkopen. Zo kunnen bedrijven geld lenen van de bank om hun balans op te schonen en vervolgens kunnen zij een aandelen inkoop programma starten. Het wordt lastig om echt naar waarderingen te kijken. De actie van de ECB is  slim (korte termijn) en slim lange termijn als de economie uiteindelijk goed gaat draaien en deze maatregelen opgeborgen kunnen worden. Dat laatste punt is waar het lastig wordt. De actie zou je ook kunnen betitelen als een actie in paniek omdat niets lijkt te helpen. Nout Wellink, voormalig hoofd van de Nederlandse centrale bank meent dat de ECB het systeem kapot maakt. Dit interview met Willem Middelkoop is op internet terug te vinden . Het wachten is nu op de FED. Als  de toon van Yellen, zacht en gematigd is kan dat de volgende stap opwaarts zijn. Klinkt zij wat scherper, dan kan het negatieve sentiment snel terugkeren. Morgen weten we het!

Charts.

Met de AEX op 444 ligt het redelijk in niemandsland. Rond 450 ligt zware weerstand en steun vinden we pas rond 430. Vanuit risk/reward is 444 eerder een niveau om niet long te zitten. Dit kan boven een goede close van 450 weer worden opgepakt voor een rit richting 472. Mocht de AEX onder de 440 komen dan lijkt 430 snel te volgen. Onder dit niveau kijken we al snel naar 420 maar het is vrijdag expiratie dus de markt zal proberen het geheel te blijven controleren.

Index informer.

Vorige week schreef ik in de vooruitblik op het ECB besluit dat als de AEX richting 450 punten zou lopen dat ik dan een speculatieve short zou opzetten. Rond 450 ligt de bovenklant maandrange van Index informer en daarnaast loopt daar een zware weerstandlijn vanuit technische analyse.  De index kwam tot 449.70 om vervolgens in 2 uur tijd naar 430 te stuiteren. In de avondhandel werd nog 427 punten aangetikt en toen startte de rally. Gedurende deze hele periode heeft de index binnen de grenzen van dag, week en maandrange gehandeld. Ook nu ligt de AEX in een neutrale range met boven de 450 een relatief dure beurs maar deze conclusie is geldig tot en met vrijdag! Op vrijdag ontvangen abonnees weer een nieuwe range voor dag, week en maand.

In april start Index Informer met een jaar lang coaching in een door index Informer gecreëerde markt neutrale optie strategie. Aanmeldingen kunnen nog een paar dagen worden gehonoreerd. Voor meer informatie stuurt u een mail naar marcel@indexinformer.nl

Succes met uw beleggingen,

Marcel Wallaart

Back To Top